Langs de deur


1952, groenteboer Jongerius in de Emmalaan (Utr. Archief)
In de jaren vijftig kwam de koopman nog naar je toe. Sommige elke dag, andere elke week en weer andere met nog langere tussenpozen. De meeste met paard en wagen, sommige met een bakfiets of later met een klein bestelautootje.

een kolenboer
Zo hadden we de aardappelboer. Een keer per jaar, in de herfst, kwam hij langs om de aardappelkist te vullen. Dat was een enorm geval in de kelder (waarin je je 's zomers, als hij niet gebruikt werd, prima kon verstoppen) waaruit de hele winter geput werd voor de avondmaaltijd. Onze aardappelboer heette J. Wouterse. En zijn aardappels waren zo bloemig dat op zijn kar in grote letters te lezen stond: "ROEM! ALLEMAAL BLOEM!"

Ook de kolenboer kwam slechts een keer per jaar. In de tuin stond het kolenhok waaruit je de kolen via en opening aan de onderkant gemakkelijk kon scheppen. Deden wij jongens dus om de beurt, weer of geen weer. In de herfst kwamen er zwart beroete mannen de gang door met grote zakken kolen die in het hok gegooid werden. 
melkboer
bakker
 Dagelijks zagen we  de groenteboer Jongerius, bekend in heel Utrecht-Oost, de melkboer (volgens een broer was hij de allereerste bewoner van de gloednieuwe wijk Kanaleneiland) en bakker Bontekoe. 

Een keer in de maand kwam de schillenboer langs. Ook toen dus al werd het gft afval gescheiden opgehaald! En nog onregelmatiger had je de scharensliep en de garen- en bandman die ook bezems, stoffer-en-blik en poetsmiddelen verkocht. 

schillenboer
1966, orgeldraaier van Doorn die ook bij ons wekelijks door de straat kwam
  (Utr. Archief)
Maar voor ons het mooist waren de muzikanten op hun vaste weekdagen. We hadden het draaiorgel (natuurlijk nog getrokken door een paard) waarvoor nog met de hand gedraaid moest worden. Je hoorde het al van verre aankomen.

Nog mooier waren de drie blaaspoepen: trompettist, trombonist en grote trom, drie mannen in hun eigen uniform. We konden er, als we er de kans toe kregen, uren achteraan lopen.

Over de voddenboer heb ik het hier niet gehad. Ook hij kwam wekelijks door de buurt maar het was zo'n apart figuur dat ik aan hem een apart hoofdstukje wijd.

1 opmerking:

  1. Komt mij allemaal bekend voor , leuk om terug te zien .opgegroeid in de pieter de hooghstr. En ook op de khonstammschool gezeten ook bouwjaar 1951

    BeantwoordenVerwijderen