Het buurtje uit: naar buiten

1958: einde prins Hendriklaan, begin van Johanna Polder (Utr. Archief)

2013, google streetview, einde prins Hendriklaan nu...

1955, Rietveld-Schröderhuis (Utr. Archief)
Toen we wat groter werden kwamen we meer en meer het buurtje uit. In eerste instantie betekende dat; "naar buiten". We woonden tenslotte aan de rand van de stad.
Naar buiten dus, richting Johannapolder en Rhijnauwen. Daartoe sloegen we na het Antonius Ziekenhuis linksaf de Prins Hendriklaan op. Het eerste stukje was nog gewoon een straat maar na het beroemde Rietveld Schröderhuis (voor ons gewoon een 'modern' huis) moest je de rijksweg over. Dat was toen nog een gewone, gelijkvloerse kruising. Tegenwoordig niet meer voor te stellen maar toen was het nog redelijk rustig, zelfs zonder stoplichten...

1962, de kruising rijksweg-pr Hendriklaan (Utr. Archief)
2013, streetview, viaduct prins Hendrikllaan
Dat veranderde natuurlijk. In 1963 kwam er een viaduct waar we voortaan onder door moesten.

Aan de andere kant van de snelweg, aan de Erasmuslaan,lagen en liggen nog twee bouwwerken van Gerrit Rietveld, lage flatgebouwen die veel minder bekend zijn maar waar ik wel kwam omdat er een vriendje woonde. Wat ik me herinner was het vele, altijd koude beton.

1954, ingang Kromhoutkazerne (Utr. Archief)
2013, streetview, Rietveldflats aan Erasmuslaan
De Prins Hen drik-laan  liep nog een stukje door; langs de hoofdingang van de Kromhoutkazerne (nu  university college) en het huis van mijn latere middelbare school rector, Jan van der Veer (de vader overigens van de voormalige president-directeur van de Shell, Jeroen).

2013, streetview, ingang University College
Nog ietsje verder en de stad hield abrupt op. Hier begonnen de weilanden van de Johannapolder, het weggetje naar Rhijnauwen en verder naar Bunnik, het fort Vossegat met de brug met de twaalf gaten.

Later, in de vroege jaren zestig veranderde alles ook daar: het terrein van de Kromhout kazerne werd uitgebreid. Er werd een begin gemaakt met de nieuwbouw van de universiteit, de Uithof. Er kwam een nieuwe villawijk, vlak achter de Prins Hendriklaan. We noemden het 'de goudkust' want het waren kapitale villa's voor mensen met een (zeer) dikke portemonnee. Er kwam een nieuw zwembad, 'de Krommerijn' en de weg naar Rhijnauwen veranderde.

Nu zou je je niet meer kunnen voorstellen hoe landelijk dit gebiedje ooit was...

2013, google maps, het buurtje, de uithof en dan langzaam de overgang naar landelijk gebied

Geen opmerkingen:

Een reactie posten