Het pleintje


1973, het pleintje op de hoek Stadhouderslaan/Frederik Hendrikstraat (Utr. Archief)

Het eerste plekje buiten de voordeur dat ik echt leerde kennen was 'het pleintje' aan het eind van de straat (5 huizen vanaf het onze) op de hoek met de Frederik Hendrikstraat. Lekker dichtbij zodat moeders een oogje in het zeil kon houden. Later mochten we natuurlijk wat verder. Eerst tot de hoek van de Dillenburgstraat, later het blokje om door de Frederik Hendrikstraat. Als we maar op de stoep bleven! 

Maar het pleintje bleef het centrale punt: rolschaatsen, knikkeren, met vriendjes afspreken, alle gewone kinderspelletjes, noem maar op. 


1963, sigarenwinkel tegenover het pleintje
(Utr. Archief)
1979, Stadhouderslaan, kruising W.de Zwijgerstr./F.Hendrikstr, in de verte het Antonius ziekenhuis (Utr.Archief)
Aan de overkant was de sigarenwinkel. Later kwamen we daar wel voor snoep of om sigaretten (alaska filter) voor mijn moeder te kopen. Schuin tegenover lag nog een pleintje. Daar was de drogisterij van meneer Thies (nu bevindt zich er 'tapperij de Stadhouder').  'Aan de overkant' dus, niet te bereiken in die vroege jeugdjaren. 


1955, nog zonder pleintje (Utr. Archief)
2013, google streetview, pleintje in het groen...
Het pleintje was ontstaan na de herinrich-
ting van 1955 toen de middenberm 
verdween. Daarvoor was er slechts een smal stoepje. Tegenwoordig lijkt er weer wat van het pleintje afgesnoept  doordat de bocht met de Frederik Hendrikstraat wijder gemaakt is. Maar het is nu wel lekker groen. Wat een bomen zijn daar in de tussentijd gegroeid!Geen opmerkingen:

Een reactie posten