Brug met de Twaalf Gaten


1962, het water wordt gedempt, de brug met de twaalf gaten verliest zijn functie (Utr. Archief)
Een ander favoriet speelterrein was het oude fort Vossegat aan de weg naar Rhijnauwen. Als je de prins Hendriklaan uitliep, langs het Rietveld-Schroderhuis, de rijksweg over, langs de oude Kromhoutkazerne, dan kwam je daar uit. We kwamen er ook altijd langs op zondagmorgen, wandelend naar Rhijnauwen of  'het fort om', zoals mijn vader het noemde.


1969, gedenkplaat oprichtingsjaar (Utr. Archief)
Het terrein lag vol met resten van bunkers uit de oorlog en er was niks spannenders dan je door een gat in het dak te laten zakken en zo'n ondergronds betonnen geval te onderzoeken. We vonden er soms  patroonhulzen en andere oorlogsrestanten. Mijn vriendje B. en ik hebben er heel wat rondgezworven.


1874, het fort op de kaart, wikipedia
Er lag ook een oude brug (1862): de brug met de twaalf gaten. 25 meter lang, twaalf ronde bogen die ook een sluisfunktie hadden gehad in het kader van de Hollandse waterlinie. Ze waren mei 1940 voor het laatst gebruikt om het terrein ten noorden ervan onder water te zetten. Het fort zelf was gebouwd rond 1818 bij de splitsing van Kromme Rijn en Minstroom.


Jaren '30. zo zag de Minstroom er oo in mijn jeugd nog uit vanaf de brug
  (Utr. Archief)
1962, dempen van het water rond de brug
  (Utr. Archief)
In 1963 was het voorbij. Er kwam een hek langs de weg, de brug kwam te liggen op het terrein van de Kromhout kazerne. In 1962 al was het water gedempt en werd de brug dus eigenlijk nutteloos. Maar hij bleef wel bestaan en werd zelfs rijksmonument. Wij konden er niet meer komen echter...

Weer later werd de oude kazerne veranderd in de campus voor het University College en kwam er op het terrein van het fort een gloednieuwe kazerne met het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. En tegenwoordig (vooruitgang? hmmm...) ligt de Brug met de Twaalf Gaten er dan ook zo bij...(zie hieronder):


tegenwoordige Brug met de twaalf gaten met erachter het hoofdkwartier van de Kon. Landmacht, wikipedia
het huidige terrein van oude (university college) en nieuwe kromhoutkazerne volgens google maps 131026

Geen opmerkingen:

Een reactie posten